Kun Google päätti hiljattain vaihtaa blogini linuxandit.blogspot.com-osoitteen blogspot.fi -muotoon, sain päähäni vaihtaa blogini kokonaan omalle verkko-osoitteelleen. Pienen pähkäilyn lopputuloksena mieleni uumenista tuli osoite itq.fi, joka suureksi yllätyksekseni oli vapaa.
Blogin uusi nimi on verkko-osoitteesta johdettu itQ – lausutaan itgu – ja se tarkoittaa teinipuheessa itkua tai surkeutta. Samalla siihen on myös ovelasti ujutettu tutut I- ja T-kirjaimet. Uusin myös nopeasti logon, mutta en ole nykyiseen täysin tyytyväinen.
Verkko-osoitetta nimipalvelimineen yritin ensin hankkia Nebulalta, mutta koska he eivät vaivautuneet vastaamaan sähköpostitiedusteluuni, oletan etteivät he ole kiinnostuneita minulle mitään myymään. Väliäkö tuolla, sillä Viestintävirasto myy verkko-osoitteita myös suoraan yksityisille, jos nimipalvelimet ovat kunnossa, ja tähän taas Woima Hosting tarjoaa täysin ilmaista palvelua.
Maksoin verkko-osoitteen vuodeksi 12 eurolla siltä varalta, että jonkun mielestä tämä verkko-osoite on heidän tavaramerkkioikeuttaan loukkaava. Tulevaisuudessa uusinen osoitteen kolmeksi tai viideksi vuodeksi kerralla, sillä sekään ei kovin tyyristä ole.
Woiman nimipalvelinhallinta oli karu, mutta yksinkertainen, ja sillä sai Bloggerin vaatimat A- ja CNAME-rivit lyötyä sisään hetkessä. Tietojen päivittyminen eri nimipalvelimille tietenkin kestää oman aikansa, mutta kirjoitushetkellä ainakin OpenDNS:n, Googlen ja Elisan nimipalvelimet näyttivät oikein.
Nyt on siis hyvä hetki päivittää kirjanmerkit1 ja RSS-lukijoiden syötteet uuteen osoitteeseen, vaikkakin vanhat osoitteet uudelleenohjaavat tähän.
Osoitteen- ja nimenmuutoksen lisäksi mikään muu ei muutu: kirjoitusteni tyyli ja aihealueet säilyvät ennallaan kaikkien iloksi ja suruksi.
—
1) Vieläkö 2010-luvulla joku käyttää selaimen kirjanmerkkejä?
Hieno nimi. Sopivan lyhyt.
Osaatko kertoa tarkemmin miten/mitä Woiman nimipalvelimen asetuksia pitää muuttaa, jotta Google sitellä tehtyjen kotisivujen osoite https://sites.google.com/site/mäkilähtö/ -> muuttuisi http://www.mäkilähdöksi.fi.
Omistan verkko-osoitteen http://www.mäkilähtö.fi (esimerkki) ja nimipalvelimena toimii Woima.
Kiitokset.
Jos asetukset Googlen puolelta ovat kunnossa (ohje: http://o.itq.fi/g/sites-omadns ), niin sitten vain vaihtamaan CNAME:a Woiman hallintapaneelista ( http://poweradmin.woima.fi ) ko. domainin ("zonen") alta. Luulisin, että riittää kun lisää rivin:
www, CNAME, ghs.google.com, 0, 920
Tuolla siis toimii http://www.domain.fi -muoto, jos haluaa toimimaan domain.fi:n, niin sitten pitää tehdä CNAME myös juuriosoitteellesi.
Bloggerissa piti antaa A-rivit (eli IP-osoitteet), mutta nopealla vilkaisulla se ei ole tarpeen Google Sitesin kanssa.
Kiitokset nopeasta vastauksesta.
Osittain ymmärän mitä neuvoit, mutta en vain saa homma toimimaan (muutoksen viime on otettu huomioon). En pääse lisäämään Googlen sites verkko-osoitteen kohtaan haluaamani osoitetta http://www.mäkilähtö.fi, johtuukohan tämä siitä, että nämä nimipalvelimen asetukset eivät vielä ole oikein?
Tosta linkin takaa näkyy kuvitteellisen hallintapaneelin alkuperäiset asetukset.
Tulisiko jompaan kumpaan CNAME kohtaa tehdä nuo www, CNAME, ghs.google.com, 0, 920 muutokset?
Vai tulisiko tohan lisätä joku rivi lisää kuten ohjeistit?
Miksi viimeinen arvo on ohjeessasi 920, kun alkuperäiset arvot ovat 900?
https://picasaweb.google.com/100540862179615319842/Netti#5839661965356392642
Tässä on toinen hyvä blogi aiheesta. Sääli että en löytänyt täältäkään apua omaan ongelmaani.
http://linja-aho.blogspot.fi/2009/01/fi-verkkotunnuksellinen-sivusto-ilman.html
T:Heikki
Tuo 920 on itselläni käytössä, mutta 900 toimii käytännössä yhtälailla. Ehkä yhteneväisyyden kannalta käyttäisin sitten sitä, jos muuallakin on. Tee uusi rivi tuolle haluamallesi alidomainille (ellei sille siis jo ole A- tai CNAME-riviä).
Verkko-osoite pitää myös "vahvistaa" Googlen ohjeiden mukaan ( http://o.itq.fi/g/sites-omadns -ohjeen lopussa), ennen kuin sitä voi ottaa käyttöön Sitesissä. Kun vahvistus on tehty, pitäisi lisäämisen onnistua. En tosin ole Sites-sivustoa koskaan koittanut omaan domainiin saada kiinni, joten täysin salettia tietoa ei ole.
OK, kokeillaan
Ei vielä ole onnistunut. . .
Sinnikkään yrittämisen jäkeen onnistui;)
1)Tosiaan Google pitää todistaa, että omistaa Domein nimen. Lisäsin nimipalvelimelle ohjeiden mukaan TXT rivin ja laitoin sinne Googlelta saadun vahvistuskoodin,
2)Sitten vain tuon nimen kääntäminen Cnamen kautta.
3) Ja viimeisenä vielä uuden osoitteen lisääminen Google Sitesiin
Tadaa!!! TOIMII!!!