IT-viikko uutisoi tänään siitä, kuinka Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) puheenjohtajan Pekka Hyvärisen mielestä anonymiteetti pitäisi saada karsittua pois verkkokeskusteluista:
Netissä ei pitäisi päästä esiintymään sellaisia kannanottoja, joita ei missään nimessä hyväksyttäisi muuten sen tiedotusvälineen nimiin.
— yksinkertaisin ratkaisu nettikeskustelun ylilyöntien kitkemiseen olisi nimen vaatiminen.
Mahtavaa. Riistetään vain se vähä yksityisyys ja oikeus anonymiteettiin joka tässä maassa vielä vallitsee. Sehän on niin 1900-lukua. Tämän vuosituhannen teemana on se, että ihminen on sarjanumeroitu ja aina joka olosuhteessa tunnistettavissa oleva objekti.
On tilanteita, jolloin en halua, että mielipidettäni voidaan käyttää minua vastaan. Esimerkiksi en pidä siitä, että mahdollinen tuleva työnantajani kieltäytyisi antamasta töitä, koska olen netissä jotakin joskus sanonut. Silloin kirjoitan jonkin muun kuin kingi89-nimimerkkini suojista.
Voin taata, että vaikka lainsäädännöllä pakotettaisiin minut kertomaan oma nimeni keskusteluissa, en siltikään sitä tekisi jos mielipiteeni johonkin asiaan olisi kovinkin arkaluontoinen. Niin, ja hommahan toimii toisinkin päin: voin tässä ja nyt luvata, että ikinä en vapaaehtoisesti ja tietoisesti aio luovuttaa palvelimeni käyttäjätunnistetietoja ulkopuolisille. Vieköön vankilaan rangaistukseksi todistusaineiston hukkaamisesta sitten vaikka.
Lopuksi vähän selvennystä: Mielestäni jokaisella pitäisi olla oikeus ilmaista mielipiteitään – niin verkossa kuin muutenkin – anonyymisti niin halutessaan.
Kevennykseksi kerrottakoon, että Ubisoft meni sitten ja otti oman EULA:nsa vastaisen kolmannen osapuolen kräkin ja julkaisi sen omissa nimissään päivityksenä.