2010-luvun täysautomaattiviihde

Mah­taa­ko tä­nä päi­vä­nä te­le­vi­sio­ka­na­van pyö­rit­tä­mi­nen vaa­tia ih­mi­sen aut­ta­maan, vai jo­ko Sky­net hoi­taa hom­man ko­tiin sil­lä­kin sa­ral­la?
Kuva: Openclipart

Posteljooni rysäytti tänään postiluukustani uuden Skrollin, joka käsittelee tietotekniikkaa ja teknologiaa vähän eri näkökulmasta kuin Mikrobitin ja Tietokoneen kaltaiset isot pelaajat. Sen enemmänkin harrastajiin ja nörtteihin kuin kuluttaja-perheenisiin vetoava lähestymistapa on varsin tervetullutta vaihtelua. Kun otetaan huomioon, että kyseinen lehti on tehty ”täysin vapaaehtoistyönä”, on laatukin kohdillaan. Suosittelen.

Printtimediasta TV:seen, ja aivan toiseen aiheeseen: eilisiltana katselin, tapani mukaan, Simpsoneita ruotsalaisen Bonnier-konsernin omistamalta1 Sub-kanavalta. Siinä missä normaalina arkipäivänä aivot voi keltaisen perheen parissa heittää narikkaan, tuolla kertaa päädyin pohtimaan syvällisiä.

Noin varttitunti ensimmäisen jakson2 alkamisen jälkeen ”filmi katkesi”, ja vain ylänurkkaan piirretty Sub-logo rikkoi koko ruudun peittävän sinisyyden. Hetken epäilin jo digiboksin tiltanneen, mutta kun uudelleenkäynnistyskään ei tuonut eloa kuvaan, täytyi syyn olla ”ylävirrassa”.

En ollut alkuun uskoa silmiäni, kun muutamaa minuuttia myöhemmin kanava päätyi lähettämään jo lähes täysin sukupuuttoon kuollutta Hetkinen-ruutua. Jos kyseisen laatumateriaalin näkeminen on tänä päivänä harvinaista herkkua, saivat katsojat siitä nautiskella koko rahan edestä: vasta noin puolen tunnin kuluttua toosaan tuli jälleen eloa, joskin tällöin kyseessä oli jo seuraava jakso, alkaen puolesta välistä ja ilman tekstitystä.

Jälkimmäinen jakso päättyi lähes aikataulussa noin ilta-yhdeksän aikaan, jonka jälkeen illuusioni siitä, että kanavan ohjelmien alustusjuonnot tehtäisiin suorana, rikkoutui. Juontaja höpötteli sujuvasti sisään juuri nähdyn piirrettyjakson, ja vain puolta minuuttia myöhemmin kertoi oikeasti alkavasta Rakas, sinusta on tullut pullukka -ohjelmasta. Koska kyseinen ”laatuviihde” ei itseäni kiinnosta, päädyin sulkemaan TV:n ja pohtimaan, mitä ihmettä juuri tapahtui.

Se on nyt selvää, että Subin kanavajuonnot nauhoitetaan etukäteen. Ei siinä mitään, säästyyhän siinä selvää aikaa ja rahaa, kun kaikki löpinät voi löpistä yhteen kyytiin. Mietityttämään sen sijaan jäi, miten pitkälle koko kanavan toiminta on automatisoitu. Onko Subilla ketään töissä kello 16:n jälkeen tai ylipäätään?

Olisiko esimerkiksi seuraavanlainen tapahtumaketju mahdollinen? On myönnettävä, että en ole koskaan ollut töissä edes paikallisteeveellä, joten mielikuvitusta on käytetty rankalla kädellä.

  1. Kello 16 puulaakin yli-insinööri laittaa illan ohjelmatarjonnan soittolistalle, painaa Play-painiketta, pukee takkinsa päälle, sammuttaa valot, ja lähtee kotiin. Vain kymmenien erimuotoisten tietokoneiden merkkivalot muistuttavat, että jotain on tekeillä.
  2. Kello 20.15 iso rotta tempaisee toisto- ja edelleenlähetystietokoneen välisen HDMI-johdon3 irti.
  3. Paria minuuttia myöhemmin kolmas, valvontaa suorittava, tietokone huomaa poikkeaman: saman kuvan näyttäminen ilman ääniä yli kahden minuutin ajan on huono merkki. Kyseinen laite käskee lähettää backup-nauhan sisältöä − Hetkistä − ja hälyttää päivystävän teknikon kotoaan paikalle.
  4. Päivystävä teknikko ajaa 30 minuuttia Vantaalta Helsinkiin, huomaa irronneen kaapelin, laittaa sen takaisin kiinni, ja lähtee takaisin kotiin katsomaan Nelosen laadukasta ohjelmaa kiroten kurjaa työtään.
  5. Toistotietokone jatkaa autuaan tietämättömänä soittolistan läpikäymistä, kuten se oli tehnyt koko katkon ajan. Uuden jakson tekstitykset eivät päässeet siirtymään, kun ohjelman alkaessa kaapeli laahasi lattiaa. Valvontakonetta tekstityksen puute ei kiinnosta: kuva pyörii ja äänet kuuluvat − close enough.

Oli edellinen skenaario kuinka kaukana todellisuudesta tahansa4, on nykypäivänä selvästi nähtävissä ilmapiirin ja mediayhtiöiden katsojiin suhtautumisen kylmeneminen. Mainostuloja lukuunottamatta millään ei ole mitään väliä, sillä eiväthän katsojat suoranaisesti tuo rahaa sisään. Jos lainsäädäntö antaisi myöten ja me kuluttajat olisimme yhtään tyhmempiä, ei televisiossa luultavasti näytettäisi mainosten välissä varsinaisia ohjelmia lainkaan.

Onko sitten aika kullannut muistoni 90- ja 2000-luvulta5, vai onko meininki muuttunut? Se ainakin on totta, että nykyään monet sellaiset työt, jotka vaativat aiemmin ihmisen, ovat tietokoneen automaattisen logiikan käsissä. Surullista sinänsä.


1) Bonnier omistaa Marieberg Internationalin, joka omistaa Nordic Broadcasting Oy:n, joka omistaa MTV Oy:n, joka omistaa kyseisen kanavan.
2) Simpsoneitahan tulee tiistaista perjantaihin kaksi jaksoa peräkkäin, klo 20.00 ja 20.30.
3) Koska sehän on nykyaikaa!
4) Jos jollakulla on tarjota realistisempi tapahtumienkuvaus, voi sen kertoa kommenteissa.
5) Siis vuosikymmenellä 2000-2009.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.