Mennyttä ja tulevaa, osa 2013

Jou­lu on taas. Käyn tut­tuun ta­paan lä­pi, mi­tä tä­nä vuon­na ta­pah­tui, ja mi­tä en­si vuon­na pi­täi­si ta­pah­tua.

Kuva: mabu10: another christmas decoration. c bna 2.0

Niin alkaa vuosi 2013 olla lopuillaan, ja tapani mukaan (10, 11, 12) käyn tässä postauksessa läpi menneen vuoden antia vilkuillen kristallipallosta tulevaa.

Vuosi oli blogikirjoitteluni puolesta rauhallinen: tämä on vuoden kahdeskymmenes postaus. Syytän artikkelien vähäisyydestä enemmänkin oikean elämäni aktiivisuutta kuin puheenaiheiden puutetta: olen opiskellut ja paiskinut töitä täyspäiväisesti ilman kummoisia lepohetkiä.

Jotain olen sentään ehtinyt kirjoittaakin. Keväällä kirjoitin pakkosiirtymisestä miniläppäristä tablettiin, kesällä nettivakoilusta, syksyllä Kiakkovierasjuhla-viestiketjun paljastamasta poliisin mielivallasta, ja muutama päivä sitten japanin kirjoittamisesta Linuxilla. Muutamia muitakin kirjoituksenaiheita on vuoteen mahtunut. Postausten lisäksi olen jatkanut viime vuonna aloittamaani lyhyempien ajatusten jakoa Twitterissä ja Facebookissa − kannattaa seurata!

Miten kävi veikkausten?

Vuosi sitten veikkasin ostavani itselleni WiiU-konsolin. Näin ei ole käynyt kahdesta syystä: myyntihinta ei ole juurikaan laskenut (paitsi nyt ihan viime kuukausina), eikä konsolille oikein ole pelejäkään. Kunhan uusi Mario Kart ja Super Smash Bros julkaistaan, voi WiiU:n ostamisessa olla jotain järkeäkin.

Suomalaisilla suurilla operaattoreilla ei ole ollut tänäkään vuonna mitään intoa IPv6:een. Sen sijaan operaattori-NAT:in taakse mobiililiittymiä on ryhdytty hiljalleen siirtämään. Toivoa sopii, ettei sama ratkaisu ilmesty myös kiinteisiin liittymiin.

The Pirate Bay -sensuuri lienee edelleen voimassa alkuperäisen määräyksen mukaan. Itse en asiasta tiedä, sillä säädin aikanaan verkkoni kiertämään eston, ja toistaiseksi en ole huomannut muutosta saavutettavuudessa.

Entäs ensi vuonna?

Äkkiseltään tulee mieleen pari juttua:

Kilometrivero on herättänyt perustellusti tunteita monissa suomalaisissa. Ensi vuonna asiasta käytäneen vielä nykyistä enemmän ”keskustelua”: Ollila Crew’n hyväveliverkoston avulla liikkumisen seuraaminen murjotaan laiksi väkisin, oli kansa mitä mieltä tahansa.

Alkuvuonna Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite päässee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloitetta tuskin sen suuremmin edes vilkaistaan, sillä kansalaisten kuuleminen ei näemmä kuulu demokraattisen yhteiskunnan toimintaan.

Tylsät tilastot

Tämä postaus mukaanluettuna blogissani on nyt 280 postausta. Tämän vuoden kirjoituksien top-5 luetuimmat:

  1. Tie miniläppäristä tablettiin (625)
  2. Oman .fi-domainin hankinta vie puoli tuntia ja 12 euroa (363)
  3. Kiakkovierasjuhla paljasti poliisin mielivallan (356)
  4. Mikä Netpostissa tarkemmin ottaen mättää (303)
  5. Yhteystyypin muuttuminen tuo jännitystä (213)

Tänä vuonna vierailuja itQ:n pääsivustolle on Analyticsin mukaan kertynyt hiukan vajaa 10 000. Suurin osa vierailijoista saapuu sivustolle Googlen hakukoneen kautta, mutta nykyään hakusanat eivät näy Analyticsille, joten en tiedä mitä on haettu. Jaksan kuitenkin uskoa, että täysiä robotteja tuosta määrästä ei ole kovinkaan moni, sillä noin 95 % kävijöistä on Suomesta.

Sitten vielä

Joulu kannattaa käyttää rauhoittumiseen ja lepoon. Itsekin olen jättänyt koulu- ja työasiat taka-alalle ainakin ensi viikkoon asti, ja suosittelen tätä niille, joilla tällainen mahdollisuus on.

Kaikki eivät joulua voi viettää kotonaan rauhassa: joukko palomiehiä, poliiseja ja erilaisia terveydenhuollon ammattilaisia työskentelee myös näin jouluna. Ei myöskään pidä unohtaa niitä, jotka pyörittävät erilaisia 24/7 -huoltoasemia ja vastaavia usein (lähestulkoon) yksinään.

Vietitpä jouluasi yksin tai yhdessä; töissä, kotona tai muualla, haluan toivottaa sinulle…

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2014.
Riku Eskelinen
itQ.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.