Korkein hallinto-oikeus totesi IT-viikon uutisen mukaan määrännyt uudet kunnallisvaalit pidettäväksi sähköisen äänestyksen pilotointikunnissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä, sillä äänestyksessä oli virheitä:
KHO:n mukaan kotiin lähetetyssä, vaalien ilmoituskortin liitteenä olleessa sähköisen äänestyksen sanallisessa ohjeessa oli puutteita. Myös äänestysjärjestelmässä oli KHO:n mukaan toimintovirhe.
Luultavasti tämä aiheuttaa paljon keskustelua, ja yt-neuvotteluja käyvälle Tiedolle (entinen TietoEnator) järjestelmän laittomaksi toteaminen ei ainakaan hyvää mainosta ole.
Jotenkin silti ihmeellistä, että tämä asia ratkaistiin järjen – eikä siis rahan ja käytännöllisyyden – ehdoilla. Tällaista ei ole Suomessa nähty sitten 90-luvun.
Poikkeksellistahan tämä on, mutta ehkä olisi hyvä palauttaa mieliin että myös Suomessa voidaan tehdä järkeviä päätöksiä.
Arvoisa jariarkko. En toki tarkoittanut, etteikö Suomessakin tehtäisi aika ajoin oikeita/ järkeviä päätöksiä. Valitettavan usein vain näyttää siltä, että se maalaisjärki unohtuu ja kuunnellaan sokeasti isojen firmojen omia etujaan ajavia asiantuntijoita – esimerkkinä vaikkapa lapsipornosensuuri ja sen puolustelu, suojaamattoman WLAN:in käytön kriminalisointi (josta kirjoitin joku aika sitten tässä blogissani) ja CSS-suojauksen kiertämisestä keskustelemisen kieltäminen lailla.
Myöskin mielestäni huolestuttavaa on – vaikkakin vähän vähemmän aiheeseen liittyykin – se, että Tiedolla (entisellä TietoEnatorilla) vaikuttaisi olevan jonkinlainen etusija kaikissa valtion hankkeissa (sähköinen äänestys, yhteishaut…) ja nuo hommat yleensä menee metsään niin että paukkuu. Kyseisen firman toimintaa olen myös arvostellut blogissani, tageilla ”tieto” ja ”tietoenator” löytyy.
Ystävällisin terveisin,
Riku Eskelinen