Johtuen taloudellisesta tilanteestani, laitteistohankinnat ovat olleet melko vähäisiä viime aikoina, ja tämän takia pöytäkoneessani pyörii vanha NVidian GeForce2 MX400 -näytönohjain.
Näytönohjain ei ole enää tuettuna NVidian uusimmassa Linux-ajurissa, eikä edes ihan toisiksikaan uusimmassa, vaan viimeinen tätä ohjainta tukeva ajuri oli 96-sarjaa. NVidia on kuitenkin ihan hienosti tukenut myös 96-ajuriansa näihin päiviin asti.
Kuitenkin uusin Ubuntu toi mukanaan uuden X.org-ikkunointipalvelimen (versio 1.9), joka ei ole yhteensopiva NVidian 96-ajurin kanssa. NVidia on ilmoittanut kehittävänsä päivitystä ajurista, mutta että se on matalan prioriteetin tehtävä.
Ok, on olemassa avoimiakin vaihtoehtoja, kuten nv, jota nyt käytän, mutta joka taas ei taivu GLX:ään ja näin lähes kaikki se vähä potentiaali, mitä näytönohjaimessani on, menetetään. Nouveau-ajuri taas ei tue näin vanhoja näytönohjaimia.
Jos NVidian 96-ajuri olisi avoin, tähän yhteensopivuusongelmaan oltaisiin saatu todennäköisesti korjaus jo aikoja sitten ja tavallisten käyttäjien ei tarvitsisi murehtia asiasta. Mutta menettäisikö NVidia mitään, jos se nyt julkaisisikin ajurinsa lähdekoodin ja sanoisi ”tehkää ite”?
En usko, että menettäisi. Päin vastoin, NVidialle jäisi enemmän resursseja parantaa Linux-ajuria niille näytönohjaimille, joita kauppojen hyllyiltä löytyy tänä päivänä. Lisäksi avoimen lähdekoodin yhteisö voisi ottaa ajurin hellään huomaansa ja tehdä siitä vieläkin paremman. Tämä tuskin NVidian mainetta huonontaisikaan. En usko, että AMD (eli entinen ATi) tai Intel ovat menettäneet kassavirtojaan siksi, että kehittävät yhteisön kanssa avointa ajuria.
NVidian vastahakoisuuden syy lienee siis jossain muualla. Tuota lienee turhaa NVidialta tentata, sillä vastaus olisi ”liikesalaisuuksia, liikesalaisuuksia”. Ehkä NVidia ei uskalla julkaista ajurin tietoja ohjelmistopatenttioikeudenkäyntien pelossa (kiitos USA:ssa tavallisen ohjelmistopatenttitrollailun) tai ajuri on yksinkertaisesti niin huonosti tehty, että maine voisi kärsiä.
NVidian pitäisikin kerätä rohkeutensa ja siirtyä ”hyvisten” puolelle avoimen lähdekoodin pariin. Edes julkaisemalla vanhoista korteistaan sellaiset speksit, että avointen ajurien kehittäjien on mutkatonta niihin tarttua ja tehdä ne parannukset, joihin NVidia ei itse vaikuta pystyvän.