Raspberry Pita aletaan valmistaa

Aasiassa valmistettavat ensimmäisen
erän Raspberry Pi -tietokoneet ovat
kohta tilattavissa.

Kuva: Raspberry Pi -logo/ Raspberry Pi
Foundation

Kirjoitin marraskuussa isobritannialaisesta Raspberry Pi Foundationista, ja heidän kehitteilläolevasta 25 taalan tietokoneesta, jonka tarkoituksena on auttaa lapsia tutustumaan tietokoneiden sielunelämään helpommin ja edullisemmin kuin nykyään on mahdollista.

Raspberry Pi -tietokoneen kehitystyö etenee kovaa tahtia, ja säätiö ilmoittikin eilen blogissaan, että ensimmäisen erän valmistus on alkanut. Ensi vaiheessa laitteita hankkinevat lähinnä kehittäjät ja muut kiinnostuneet nörtit, mutta säätiö näkee tämän vain positiivisena asiana. Onhan toisaalta hyvä, että ennen kuin laite julkaistaan suurelle yleisölle, on laitteelle olemassa toimiva ja aktiivinen yhteisö, joka kehittää ohjelmia ja auttaa laitteen käyttäjiä.

Laitteen kymmenen kappaleen beetaversiot huutokaupattiin keräilijöille säätiön rahoittamiseksi, ja hinnat olivat keräilijätasoa: kirjoitushetkellä vielä huudettavissaolevat yksilöt #02 ja #01 on huudettu 2100 ja 3500 puntaan (n. 2500 ja 4200 euroa).

Kymmenen kuvan mukaista beetakappa-
letta huutokaupattiin, ja tarjokset olivat
kovia. Varsinaisen myytävän laitteen hin-
ta on vain sadasosia huudettavista lait-
teista.

Kuva: Liz Upton: Raspberry Pi Beta Board
Public Domain

Kiinnostuksesta päätellen varsinaisten laitteiden ensimmäinen kymmenen tuhannen kappaleen erä tullaan todennäköisesti viemään käsistä minuuteissa, joten suurella todennäköisyydellä en tule saamaan omaani vielä tuosta kasasta, vaikka aionkin yrittää. Sinänsä myöhemmästä erästäkään laitteen hankkiminen ei ole mitenkään poissuljettua, mutta olisihan se hienoa olla ensimmäisten joukossa tässä asiassa.

Ensimmäisessä erässä säätiö valmistaa vain luksusvarusteltua B-versiota, ja tämä onkin varmasti järkevää ottaen huomioon laitteiden potentiaaliset hankkijat tässä vaiheessa. Valitettavaa on se, että säätiö päätyi valmistamaan laitteensa kotimaansa sijasta Itä-Aasiassa, sillä verotus ja brittiläisen työn kalleus tekevät oman maan suosimisen taloudellisesti kannattamattomaksi:

— [W]e found that pricing in the UK varied enormously with factories’ capacity. If a factory had sufficient capacity to do the work for us, they were typically quoting very high prices; we’d expected a delta between manufacture pricing between the UK and the Far East, but these build prices not only wiped out all our margin, but actually pushed us into the red.

Simply put, if we build the Raspberry Pi in Britain, we have to pay a lot more tax. If a British company imports components, it has to pay tax on those (and most components are not made in the UK). If, however, a completed device is made abroad and imported into the UK – with all of those components soldered onto it – it does not attract any import duty at all.

Ihmettelen toisaalta, miksei Raspberry Pi -säätiö harkinnut laitteen valmistamista muualla Euroopassa. Uskon, että varsinkin Itä- ja Etelä-Euroopan EU-maista löytyisi osaamista ja kapasiteettia sopuhintaan. Onneksi säätiön blogissa kerrotaan, että asiat voivat muuttua tulevissa erissä:

We are still working hard on investigating UK possibilities; at the moment, we’re investigating an option which would mean that all the Model As (whose demand we expect to be much lower than that of the Model Bs) will be built in the UK, and at the moment that’s looking quite do-able, although it’s not as efficient economically as doing it in Asia.

Pääasia kuitenkin on, että laitteita aletaan nyt valmistaa oikeasti ostettavaksi ja kopeloitavaksi, vaikka ensimmäisestä erästä omansa saanti tuleekin olemaan lähinnä tuurista kiinni. Mielenkiintoista tulee olemaan myös se, miten tukossa säätiön verkkokauppa julkaisun aikana on.


Otsikon taivutuksesta: Uskoakseni taivutuspääte ”-ta” on oikea, koska nimi lausutaan [räsberri pai], johon kuuluu kyseinen pääte. Korjauksia saa esittää kommenteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.