RPi:n julkaisukaaos

Raspberry Pista kiinnostuneet kaatoi-
vat molempien jakelijoiden verkkosi-
vut. Farnellin sivusto oli kirjoitushet-
kelläkin tavoittamattomissa.

Kuva: Kuvakaappaus Firefox-selaimesta

Heräsin kello 7.30, ja laitoin tietokoneen päälle. Vilkaisin nopeasti, että tililläni on tarpeeksi rahaa siltä varalta että ostomahdollisuus oikeasti tulisi. Sen jälkeen välilehtiin aukesi raspberrypi.org (403 Forbidden) ja verkkokauppasivusto raspberrypi.com (Down for Maintenance).

Muutamia sekunteja1 ennen 8.00:aa se tapahtui: Raspberry Pi julkaistiin. Säätiö päätyi olemaan käyttämättä omaa verkkokauppaansa, ja antamaan myynnin suurten elektroniikkayhtiöiden, RS Componentsin ja Premier Farnellin, tehtäväksi. Molempien yhtiöiden sivustot menivät välittömästi nurin liikenteen johdosta. Alkoi paniikki, kun kiinnostuneet eivät pystyneet ostamaan laitteitaan.

Päivitetty viimeksi klo 3.3. 13.25. Päivitetyt tiedot sivun lopussa.

Lue myös followuppini Jäitkö ilman Raspia? Toimi näin

Säätiö päivitti tilannetta Twitterissä, ja #raspberrypi-tagi nousi Twitterin Worldwide Trends -listalle ihmisten purkaessa epätietoisuuttaan, epätoivoaan ja turhautumistaan. Kello 8.30 säätiö ilmoitti uskovansa, että kaikki Farnellin laitteet on myyty. Samaan aikaan RS Components ei ollut myynyt laitteen laitetta, vaan ainoastaan tarjonnut mahdollisuuden ilmaista kiinnostuksensa laitteesta.

Puolitoista tuntia julkaisusta, klo 9.30, molemmat verkkokaupat olivat edelleen jumissa. Kun vielä tuli tieto siitä, että RS Components aloittaa laitteiden myynnin vasta loppuviikosta, annoin periksi siinä kymmenen aikaan, ja päätin ottaa nokoset.

RS Components ei ole edes aloitta-
nut myymistä; kiinnostuneet voivat
kuitenkin jättää yhteystietonsa tuo-
tesivulla
.

Kuva: Kuvakaappaus/ RS Components

Herättyäni puolenpäivän jälkeen ajattelin tarkistaa tilanteen: RS Componentsin sivusto latautui nopeasti, ja klo 13:n jälkeen myös Farnellin sivusto alkoi jälleen toimia.

Farnell ilmoittaa Suomen tuotesivullaan, että tavaraa olisi tulossa varastoon kuukauden päästä tilauksesta. Hintaa Raspberry Pilla on 27,07 euroa. Kuitenkin kun ennakkotilausta yrittää viedä tilausvaiheeseen, rekisteröitymislomakkeen ohje kertoo:

Jos olet yksityishenkilö, voit etsiä tuotteita ilman rekisteröitymistä ja tilaus tulee tehdä jälleenmyyjämme kautta.

Eli ilmeisesti laitteita ei myydä, ainakaan suomalaisille, suoraan yksityisille. Jälleenmyyjäluettelosta selviää, että tuotteita jälleenmyy Suomessa 14 yritystä. Pyydän vielä Farnell Suomea varmistamaan, että he eivät todellakaan ole myymässä laitteita kuluttajille, ja päivitän tätä kirjoitustani saamieni tietojen perusteella. Samoin lähetin tiedustelun saatavuudesta ja hinnasta jyväskyläläiselle K-S Elektroniikka Oy:lle.

Huhujen mukaan RS Components olisi myymässä laitteita siinä järjestyksessä, kun halukkaat ovat ilmoittautuneet, ja Twitterin mukaan myös yksityisille, vaikka ilmoittautumislomakkeessa on myös yrityksen nimi pakollisena kenttänä. RS Componentsin Raspi-tuotesivuilla hinnaksi ilmoitetaan 21,60 puntaa, eli 25,63 euroa.

* * *
Kertoi säätiö julkaisun yhteydessä vähän muutakin: Edullisempaan A-mallin muistimäärä kasvatetaan B-mallin 256 megatavuun, mikä on varmasti tervetullut uutinen niille, jotka odottavat loppukesän/syksyn varsinaista opetuskäyttöjulkaisua.
Täytyy todeta, että säätiö olisi voinut toteuttaa julkaisun paremminkin – mutta myös paljon huonommin. Säätiön julkaisutiedote oli alusta asti koko ajan saatavilla, ja Twitter-tiedottaminen toi kaivattua lisävalaistusta asioihin. Raspberrypifoundationilaiset ovatkin varmasti julkaisutiedotesivulla kaavailemansa pubiinlähdön ansainneet.
Kuitenkin näiden kahden toimittajan, RS Componentsin ja Premier Farnellin, osalta julkaisu oli epäonnistunut: etukäteen heillä varmasti oli tiedossa, että kiinnostus tulee olemaan suurta. Tällöin olisi ehkä ollut paikallaan varautua siihen jonkinlaisella kevytsivulla. Kun soppaan heitetään vielä mukaan epäselvyydet siitä, milloin laitteita ollaan myymässä, voivatko yksityiset tilata, miten ennakkotilauksen voi tehdä ja mitä kautta tilaus pitää tehdä, ei voi kovin tyytyväinen olla. Kokonaisarvosanoiksi antaisin RS Componentsille ‒2 ja Premier Farnellille ‒4 asteikolla (‒5…+5)2.

Monet kysymykset ovat edelleen avoimena:

  • Milloin RS Components aloittaa myynnin? Keille?
  • Toimittaako Farnell/ Farnell Suomi yksityisille? Milloin?
  • Miten Farnellin suomalaiset jälleenmyyjät toimivat?
  • Mitä tuotteet tulevat maksamaan posteineen ja veroineen?
  • Aikooko Raspberry Pi Foundation käyttää omaa verkkokauppaansa enää lainkaan?
  • Milloin seuraava erä on myynnissä?

Toivottavasti säätiö yhdessä toimittajien kanssa tuo pikaisesti selvennystä näihin asioihin.

Päivitys 29.2. klo 14:40: Farnell ohjaa nyt kiinnostuneet sivulle, jossa voi ilmoittaa olevansa kiinnostunut laitteesta.
Päivitys 1.3. klo 13:30: RS Components julkaisi lehdistötiedotteen, jossa se kertoi saavansa laitteiden ensimmäisen erän varastoonsa ensi viikon lopulla, ja ryhtyvänsä myymään laitteita kiinnostuneille ilmoittautumisjärjestyksessä:

RS
expects to receive the first batch of boards into warehouses late
next week, with the shipping of products on a first come, first
served basis in line with customer registrations. As deliveries of
the Raspberry Pi boards arrive at RS, registered customers will be
kept up-to-date with the progress on availability.

K-S Elektroniikka ei ole kirjoitushetkellä vastannut tiedusteluun, kuten ei myöskään Farnell Suomi.
Päivitys 3.3. klo 13:25: K-S Elektroniikka ja Farnell Suomi vastasivat tiedusteluihini, käsittelen vastauksia osana seuraavaa blogipostaustani.

1) Melko tarkasti aika oli juuri tämä, katsoin ajan tietokoneelta, joka pitää itsensä synkassa aikapalvelinten kanssa.
2)  ‒5=Erittäin huono, 0=Neutraali, +5=Erittäin hyvä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.