Taas alkaa olla yksi kalenteri läpipelattuna, joten on aika vuosittaisen yhteenvetoni. Koronavirus varjosti tätä vuotta alusta loppuun, mutta koitan löytää myös jotain muuta kerrottavaa.
Toukokuussa tapahtui kummia, kun avoimen lähdekoodin projektien keskustelupaikassa, legendaarisessa IRC-verkko Freenodessa tapahtui vallankaappaus: monet verkon keskeiset henkilöt ilmoittivat yht’äkkiä saaneensa tarpeekseen Freenodesta, ja syyksi tähän paljastui Freenoden omistajaksi julistautunut Andrew Lee ja tämän toiminta. Seurasi käyttäjien joukkopako lähinnä Libera-verkkoon, ja kun päälle heitetään Leen suuruudenhulluudessaan saamat ajatukset lohkoketjuista ja ”uudesta IRC:istä”, on Freenode tänä päivänä käytännössä kuollut ja kuopattu. Oma ratkaisuni oli keväällä vain lopettaa Freenoden käyttö ja jatkaa lurkkaustani pelkästään IRCNetin puolella.
Kuntavaaleja lykättiin koronatilanteen takia huhtikuulta kesäkuulle, mutta muutoin vaalit saatiin vietyä läpi sen suuremmitta kommelluksitta. Piraattien kannalta vaalit olivat pettymys: aiemman kauden paikat Helsingissä ja kotikaupungissani Jyväskylässä menetettiin − täällä Suomen Ateenassa ei edes ollut yhtään piraattiehdokasta. Henkilökohtaisesti en usko, että vaaliajankohdan muutoksella oli juurikaan vaikutusta tuloksiin.
Kesän kynnyksellä myös koronarokotuksia alettiin pistämään muillekin kuin riskiryhmille, ja oman 1-piikkini sain kesäkuun puolessavälissä, toisen syyskuussa. Syksyllä Suomessa korvattiin siihen mennessä laajasti käytettyjä kokoontumis- ja muita rajoituksia koronapassilla, eli EU:n vakiomuotoisella todistus koronarokotuksesta, -testistä tai -taudista. Sittemmin passin käytöstä on luovuttu ja ehdottomiin rajoituksiin palattu omikron-variantin vuoksi.
Vaikka sinänsä itsekin pidän näitä keinoja välttämättöminä, en voi sanoa olevani mielissäni siitä, että meille kovin luonteviin vapauksiin olla, tulla ja mennä on kajottu. Myös se, että näiden vapauksien käyttämisen ehtona oli ainakin hetkellisesti syksyllä se, että on valmis esittelemään terveydellisiä tietojaan (koronapassin QR-koodissahan on samat tiedot kuin passin tekstiosuudessa ilman mitään kummempaa salausta tai magiaa) ties kenen kännykkäkameralle. Tätä kirjoittaessa ei tosin ole tullut ilmi väärinkäytöksiä ainakaan Suomessa, mutta en suuresti kummastuisi jos tällaisia myöhemmin paljastuisi.
Aivan oma lukunsa on että rajoituksista, rokotuksista ja passeista huolimatta koronavirusta ei ole saatu edelleenkään kuriin − tätä kirjoittaessa rikotaan jälleen ennätyksiä tartuntamäärissä, ja poliitikot miettivät kuumeisesti, mitä tehdä seuraavaksi. Koronasalaliittoteoreetikot ovat tästä saaneet uutta vettä disinformaatiomyllyynsä, ja mopo alkaa joiltakin karata käsistä meillä Suomessakin: esimerkiksi vast’ikään Turussa ”rokotteenhakija” olisi halunnut koronapassinsa vihreäksi ilman varsinaisen rokotteen ottamista, ja päätti tehostaa tätä pyyntöään laittomuuksien puolelle menevin uhkauksin.
Koronarajoitukset ovat kuitenkin melko kevyttä Euroopan ihmisoikeuspoljentaeksperttinä kunnostautuneen Valko-Venäjän tämän vuoden touhuja muistellessa: toukokuun lopulla maa pakotti alueensa yli lentämässä olleen matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin ”pommiuhkaan” vedoten. Mitään pommia ei tietenkään koneesta löytynyt, mutta sen sijaan sieltä löytyi Lukašenkan poliittinen vastustaja, toimittaja Raman Pratasevitš, joka päätyi koneesta valkovenäläisten viranomaisten matkaan. Tämän episodin jälkeen Valko-Venäjä on keksinyt muun muassa käyttää poliittisena aseistuksenaan pakolaisia, kyyditen heitä mm. Puolan rajalle.
Vaaranpaikkoja koettiin myös digitaalisessa maailmassa, kun joulukuussa Javan erittäin suositusta lokituskirjastosta Log4j:stä löytyi Log4Shelliksi nimetty haavoittuvuus, joka mahdollisti mielivaltaisten komentojen suorittamisen melko yksinkertaisillakin keinoilla. Suomen Kyberturvallisuuskeskus julkaisi haavoittuvuudesta korkeimman, punaisen, tason varoituksen joulukuun alkupuolella. Haavoittuvuuden hyväksikäyttäjien uhreiksi päätyi isoja ja pieniä palveluita laajalla skaalalla Apple iCloudista Minecraftiin. Vuoden toinen, joskin laajuudeltaan paljon rajatumpi, iso haava löytyi keväällä Microsoftin Exchange-sähköpostipalvelimesta.
Omassa elämässäni ei tänä(kään) vuonna mitään erityisen merkittävää ole tapahtunut. Japanin rajojen pysyessä tiukasti suljettuna käytin kesälomastani viikon kierrellen Suomea parhaan kebab-annoksen löytämiseksi. Orivesi Pizza Kebabille ei haastajaa löytynyt, mutta ihan syötävää tavaraa kuitenkin löytyi seinäjokelaisesta El Cebosta:
Kesäkuussa voimaan tullut uusi 0 euron tuontiraja EU:n ulkopuolelta tuleville lähetyksille IOSS-härveleineen on hiukan sekoittanut j-pop-harrastustoimintani pakkaa, mutta opettelun (ei niinkään minun vaan Postin ja DHL:n päässä) ovat CD-levyt kolisseet postiluukusta tasaiseen tahtiin, ja pitäneet näin edelleen kotoaan etätöitä tekevän Rikun iloisena. Tähän vuoteen tosin liittyy myös poikkeuksellisen monia kyyneliä sillä saralla: ylivoimaisesti kovimmassa kuuntelussani vuodesta toiseen ollut yhtye fripSide ilmoitti lokakuussa solisti Yoshino Nanjōn jättävän yhtyeen, ja minun on henkilökohtaisesti hankala nähdä yhtyeelle jatkoa minkään kolmannen solistin (ensimmäinenhän oli nao vuosina 2002-2009) voimin. Vieläkin sydäntäriipivämpi on tilanne vasta viime vuonna perustetun ALICes-duon suhteen: ensin laulajista toinen, Maon Kurosaki, sai aivoverenvuodon kesken syyskuisen keikkansa, ja toipuu tästä edelleen; ja joulukuussa Sayaka Kanda, ALICesin toinen puolikas, menehtyy pudottuaan sapporolaisen hotellin korkeuksista.
Ensi vuonnakaan tuskin koronalle loppua tulee, mutta toivottavasti olemme ihmiskuntana tuolloin oppineet elämään sen kanssa. Ennen kaikkea tietenkin odotan, että Japani vihdoin avaisi maansa turismille, jotta pääsisin toteuttamaan pitkään suunnittelemani Kioton−Ōsakan-retkeni. Tammikuussa 2022 − eli siis oikeastaan ihan pian − pidetään myöskin ensimmäiset aluevaalit. Tällä hetkellä hypetys on käytännössä olematonta, joten veikkaanpa, ettei äänestyspisteillä jonottamaan juuri tarvitse ruveta. Piraattipuolueelle ennustan valtakunnallisesti tietenkin rutkasti (> 1) paikkoja, vaikkakaan omalla Keski-Suomen alueellani ei ehdokkaita näissäkään vaaleissa ole.
Ennustuksista puheenollen: kaikkia tietenkin kiinnostaa miten perinteikkään lottorivini kävi. No, olisihan se jälleen kerran voinut osua paremminkin:
# | Ennustus | Tulos | |
---|---|---|---|
1 | Tietomurrosta 2020 kärsinyt Vastaamo menee konkurssiin | Osui | Kuten odotettavissa oli, Vastaamo ajautui konkurssiin. Vahingonkorvauksien saanti konkurssipesältä on edelleen auki, mutta syksyllä konkurssipesä arvioi yksittäisen korvaussumman olevan korkeintaan 2500 euroa. |
2 | Juhannukseen mennessä alle miljoona rokotusta Suomessa | Huti | 1-rokotteita annettiin keväällä-kesällä kiihtyvään tahtiin, ja miljoonan rokotuksen raja ylittyi jo huhtikuussa. Juhannuksena määrä oli jo kolmisen miljoonaa. |
3 | Suomi kieltää Huawei-verkkolaitteiden käytön | Huti | Huawei ei ole vieläkään erityisen hyvässä maineessa, mutta ei sen käyttöä meillä kielletty ole, ja operaattoritkin käyttöä edelleen puolustavat. |
4 | Amazon avaa suomalaisen verkkokaupan | Huti | Vielä ei verkkokauppajätti ole Suomeen virallisesti rantautunut, mutta Internet-pöhinän ”varma tieto” kertoo, että ensi vuonna Amazon.fi aukeaa. |
5 | Kuntavaaleissa Piraateille kaksi paikkaa, Keskustalla edelleen eniten paikkoja | Joo ja ei | Piraatit jäivät tyystin paikkoja vaille. Keskustakin menetti rutkasti, mutta on silti paikkamäärällisesti ylivoimaisesti suurin 2 445 valtuustopaikallaan. |
6 | Olkiluoto 3 ei ole tuottanut sähköä valtakunnanverkkoon, tiedottaa uusista viivästyksistä | Joo ja ei | Vielä parhaillaan meneillään olevaan sähkön hintapiikkiin ei voimalasta iloa ole, mutta käyntiin se saatiin joulun alla. Uusin arvio säännöllisen sähköntuotannon alkamisesta on kesäkuulle 2022, ja tällä kertaa siinä on ehkä jopa mahdollista pysyä. |
7 | Ei Tokion olympialaisia, mutta Riku syksyllä Japaniin | Huti | Tokion kesäolympialaiset saatiin kuin saatiinkin pidettyä, joskin ilman ulkomaista ja loppujen lopuksi myös paikallista yleisöä. Japanin rajat ovat Suomi-turistille olleet suljettuina yhtäjaksoisesti pandemian alusta, maaliskuusta 2020, saakka, eikä loppua ole näköpiirissä. |
Yllä olevan loistomenestyksen tuoman itseluottamuksen turvin uskallan luvata vuodelle 2022 seuraavaa:
- Entisen Neuvoliiton maissa nähdään mitä erilaisimpia Venäjän propagandamielessä tekemiä kyberiskuja. Eniten kärsimään joutuu Ukraina, jonka Venäjä myös miehittää ”suvereniteettinsa turvaamiseksi”, ja ottaa käyttöön ns. venäläisen sananvapauden, jossa kenenkään ei tarvitse tippua vahingossa sairaalan ikkunasta kunhan mielipiteet ovat oikeita.
- Suomessa käydään tammikuussa aluevaalit, ja äänestysaktiivisuus jää johonkin 30 prosentin tasolle, kun kukaan ei tiedä eikä ole kiinnostunut selvittämään, mistä oikeastaan äänestetään.
- Koronan suhteen koko tuleva vuosi seilataan edestakaisin: pari kuukautta koronapassia, pari kuukautta kokoontumisrajoituksia, ja sitten sama uudestaan.
- Joku näppärä keksii tehdä oman kahden pennin koronapassintarkistussovelluksensa, joka tallentaa passin tiedot johonkin vahingossa Internetiin täysin avoimeksi jääneeseen pilvitallennuspaikkaan.
- Wokettelijat onnistuvat saamaan kasaan kansalaisaloitteen jonkin maalaisjärjellä tyystin harmittoman asian (esim. lippalakin käyttö sisätiloissa) lailla kieltämiseksi, koska se loukkaa etelänapamantereen alkuperäiskansoja tms. Jostain ihmeen syystä myös eduskunta kääntyy aloitteen puolelle.
- Microsoft ilmoittaa, että edellytyksenä Windows 10 -päivityksille on paikallisten käyttäjätunnusten korvaaminen Microsoft-tilillä. Ei tiliä − ei tietoturvaa. Sama koskee luonnollisesti myös Windows 11:ä sekä siihen päivitystä kympistä.
- Japani jatkaa tiukkaa Madagaskar-maahantulolinjaansa, joten Kiotoon ei tarvitse Riku-pojan ensikään syksynä lähteä (lähden kyllä, jos tilaisuus koittaa). Sen sijaan Portugalissa tulee vierailtua.
Vaikka korona ja elämä meitä itse kutakin koettelee, on näin jouluna hyvä muistaa, että asiat voisivat olla monesti heikomminkin. Haluankin toivottaa hyvää − tai ainakin vähemmän huonoa − uutta vuotta 2022 jouluisan Kirkan laulun siivin:
Kansikuva: @ S@ndrine: ”Vue depuis le bureau!!”. CC BY 2.0.
Muut kuvat:
Riku Eskelinen: ”Rokotus Killerissä”. CC BY 4.0.
Magnus D: ”Boarding”. CC BY 2.0.
Riku Eskelinen: ”Japanilaisia CD-äänilevyjä”. CC BY 4.0.
1 thought on “Mennyttä ja tulevaa, osa 2021”