Tänä vuonna olemme kulkeneet kriisistä kriisiin, ja aina vain uudet muutokset ovat pakottaneet kovin käsineen monia sopeuttamaan elämäänsä uusiin olosuhteisiin. Mutta kuten olen aina sanonut: yksi asia on ja pysyy, nimittäin tämä minun jokavuotinen yhteenvetopostaukseni.
Kun viime vuodet elämät ja suunnitelmat sotkenut koronapandemia alkoi vihdoin näyttää kääntyneen voiton puolelle, tuli pakkaa sekoittamaan Venäjä hyökkäyksellään Ukrainaan. Sitten hyökkäyksen alkamisen keväällä on se ollut TV:n iltauutisten vakioaihe päivästä toiseen, ja valitettavasti loppua ei näy. Sotaa paenneita ukrainalaisia on päätynyt Suomeenkin, ja ainakin median perusteella vastaanotto on ollut hyvää – vastaanottokeskuksista ei kuitenkaan ole aina voinut sanoa samaa. Ja tietenkin myös Ukrainan hätää hyväksikäyttävät huijarit huomasivat heti suomalaisten löystyneet kukkaronnyörit.
Oli keväällä hyviäkin uutisia: Suomi nappasi kultaa jääkiekossa peräti kahdesti: ensin Pekingin talviolympialaisissa, ja hiukan myöhemmin Tampereella ja Helsingissä pidetyissä MM-kisoissa. Kisojen lisäksi mieleen jäivät mestaruusjuhlat, joista kumpaankaan en päässyt paikan päälle, vaan tyydyin seuraamaan niitä telkkarista. Olympialaisten juhlat järjestettiin lumipyryn keskellä ja myös päävalmentaja Jalonen oli TV-kuvista päätellen ansaitusti kelpo tuiskeessa. Sen sijaan kehuja ei kerännyt juhlan TV-lähetys Discoveryn kanavilla, koska varsinaisen juhlan sijasta ohjelmassa näytettiin lähinnä mainoksia ja studiohöpötystä. MM-kisojen juhlinnan televisiointi Tampereella menikin sitten paljon paremmin. Vuoden kolmatta maailmanmestaruuskansanjuhlaa – tällä kertaa rallin – vietettiinkin täällä Jyväskylässä, mutta sen TV-lähetyksestä en osaa sanoa, koska olin itse paikan päällä Paviljongissa.
Aiempinakin vuosina nostamani Viestikoekeskus-juttu alkaa myöskin saavuttaa ainakin jonkinlaisen välietapin, kun joulukuun puolessavälissä annettiin käräjäoikeuden loppulausunnot. On kuitenkin päivänselvää, että asiaa tullaan käsittelemään vielä vuosia eri oikeusasteissa, joten enköhän ensi vuodenkin postauksessani asiasta pääse muutamalla sanalla kertomaan. Sitä en kuitenkaan uskalla edes veikata, ketä silloin syytetään ja mistä.
Tänä vuonna erilaiset tekoälysovellukset ovat myös nousseet suuren yleisön huulille: mainittakoon vaikka DALL·E, NovelAI ja viimeisimpänä kovin tietäväinen (tai ainakin tietäväisen oloinen) chat-botti ChatGPT. Uskon kuitenkin, että vasta ensi vuosi on varsinainen AI:n vuosi – tästä lisää myöhemmin. Vähemmän miellyttävä mutta silti paljon näkyvyyttä saanut vuoden 2022 IT-ilmiö on palvelunestohyökkäykset. Mitenkään uudesta asiasta ei tietenkään ole kyse, mutta varsinkin loppuvuodesta uhreiksi on päätynyt varsin korkean profiilin kohteita: on Osuuspankkia, Kelaa, Yleisradiota. Kasvaneet hyökkäysmäärät eivät ole jääneet huomaamatta myöskään Kyberturvallisuuskeskukselta. Syksyn tietoturvahuolia lisäsi myös OpenSSL-kirjastosta löydetyt vakavat haavoittuvuudet.
Paljon huomiota sai myös Elon Musk ostaessaan Twitterin 44 miljardilla dollarilla, ja ruvettuaan tekemään pientä pintaremonttia puskutraktorillaan. Somealustalla säännöt vaihtuvat kuin meikäläisen paskahousupöydässä, ja yhteistä on myös se, että bännivasara heilahtaa välittömästi jos isännän rajattomassa viisaudessaan tekemiä päätöksiä käy kyseenalaistamaan. Varsinaista eksodusta palvelusta ei ole vielä nähty, mutta muutamat seuraamistani tviittaajista ovat ainakin kovaan ääneen julistaneet siirtyneensä muualle – lähinnä Mastodoniin. Musk otti tästä(kin) itseensä, ja kielsi muiden alustojen mainitsemisenkin mennä päivänä, mutta se sääntö on sittemmin jo ehditty kumoamaan. Kaiken kaikkiaan ihan viihdyttävää seurattavaa, jos tällaisesta nörttidraamasta tykkää.
Mutta miten vuosi 2022 yllä mainittuine tapahtumineen osui vuosi sitten tekemääni veikkaukseen? Sanoisin, että yllättävän hyvin:
# | Veikkaus | Todellisuus |
---|---|---|
1 | Venäjän kyberiskut neuvostomaihin ja Ukrainan miehitys | Lähelle. Venäjä on vuoden aikana häirinnyt entisiä Neuvostoliiton osiaan sekä muitakin viholliseksi katsomiaan paitsi netissä, myös fyysisin keinoin (sabotaasi ym). Ja kuten tiedämme, Venäjä toden totta aikoi miehittää koko Ukrainan, mutta käytäntö on osoittautunut aggressorille ajattelemaansa haastavammaksi. |
2 | Aluevaaleissa äänestysprosentti 30 | Huti. Matalaksi äänestysaktiivisuus toki jäi (vain 47,5 %), mutta ei aivan niin alas kuin arvelin. |
3 | Koronan suhteen koko vuosi rajoituksia ja koronapassia | Huti. Kun Ukrainan sodasta alettiin puhua, loppui koronasta puhuminen kuin seinään. Koronapassia tai rajoituksia ei ole kevään jälkeen enää käytetty, ja THL:kin julisti koronan tavalliseksi taudiksi alkutalvesta. |
4 | Köyhän miehen koronapassisovellus, joka hakkeroidaan | Huti. Koska koronapassi on käytännössä kuollut, ei myöskään sovelluksille ole ollut kysyntää. |
5 | Älytön kansalaisaloite läpi eduskunnassa | Huti. Kun katson läpi tänä vuonna eduskuntaan lähetettyjä kansalaisaloitteita, en voi sanoa yhdenkään niistä olevan erityisen hullu. |
6 | Paikallisten Windows-tilien poisto Microsoftin toimesta | Huti. Tällaista käytäntöä ei ole tullut. Toki on mainittava, että Windows 11 ei ole myöskään yleistynyt juurikaan – kirjoitushetkellä 10 pitää kiistatonta ykköspaikkaa Windows-versioiden kesken. |
7 | Japanin rajat pysyvät kiinni, joten joudun menemään kesälomallani Kioton sijasta Portugaliin | Osui. Japani kylläkin höllensi rajoituksia jonkin verran jo kesällä, mutta todellinen rajojen avautuminen tapahtui vasta lokakuussa – paljon kesälomani loppumisen jälkeen. Mutta olihan se Lissabon myös ihan kiva kaupunki. |
Vuodelle 2023 rivini on:
- Tekoälyn läpilyönti kuluttajatuotteessa. Eli tulee joku todellinen tekoälyä vahvasti käyttävä ”killer app” fyysisen laitteen muodossa, ja kansa jonottaa näitä kädet hioten. Luultavimmin tekijänä on Apple, Google, Microsoft tai joku ennestään tuntematon kiinalaisfirma.
- Venäläisten sananvapauden rajoitukset ja Venäjän vastaveto. EU:ssa päätetään, että Venäjän kansalaisuuden omaavilla ei ole enää mahdollisuutta käyttää viestintäpalveluja unionin alueella. Kostoksi Venäjä estää ulkomaisten matkapuhelinliittymien käytön maassa.
- Hämäryydet HVA:n tietojärjestelmäkaupoissa. Uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuodenvaihteessa, ja jo nyt tiedetään, että monilta osin valmistelut ovat puolitiessä. Näin ollen veikkaan, että erilaisia järjestelmiä ja lisenssejä ostellaan kiireessä silmät kiinni parasta toivoen, ja loppuvuodesta markkinaoikeudessa selvitetään miten meni.
- Kiina hyökkää Taiwaniin. Kun maailman katse on Venäjässä, huomaa toinen suurvalta Kiina tilaisuutensa tulleen ja hyökkää Taiwaniin. Jälki on rumaa, mutta asiasta ei puhuta meillä paljoakaan.
- Turkki hyväksyy Suomen NATO-jäsenyyden, mutta loppuvuodesta selviää että ihan ilmaiseksi maa ei siihen suostunut, vaan Suomesta on ihmisiä luovutettu vähin äänin ja kyseenalaisin perustein Turkkiin.
- Huijauspuhelut suomalaisista numeroista loppuvat kun suomalaisten numerojen väärentäminen käy vaikeaksi, mutta kokonaisvolyymissä asia ei näy – ”Microsoft-tuki” alkaa vain soitella muiden maiden numeroista.
- Pääsen vihdoin syksyllä Kiotoon ja Ōsakaan. Lennot Venäjän ilmatilan yli ovat tällöin tosin edelleen pannassa, joten saan kököttää turistiluokan pienellä jakkaralla polvet suussa 13 tuntia suuntaansa. Toivoa vain sopii, että lennonaikainen tarjoilu pelaa kuten ennenkin.
Veikkaukseni on synkkä, mutta silti haluan toivoa, että ensi vuodesta tulisi pitkästä aikaa ”normaali vuosi” ilman suurempia mullistuksia. Kaiken tämän myllerryksenkin keskellä haluan toivottaa sinulle, hyvä lukija, rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta – ja muistuttaa, että aina voi mennä huonomminkin:
Kansikuva: ksblack99 – Winter Forest Scene (Public Domain)
Muut kuvat: Riku Eskelinen – Rovanperän mestaruusjuhlat Paviljongissa; family of robots around a christmas tree, luotu Craiyon-tekoälytyökalulla.