Mennyttä ja tulevaa, osa 2023

Vuosi 2023 on lopuillaan, joten kurkistakaamme jälleen kerran sen antiin vuosittaisen blogipostaukseni muodossa. Korona-ajasta on palattu takaisin normaaliaikaan, mutta metkuja ja mullistuksia mahtui tähänkin vuoteen.

Vuoden muotisana on ChatGPT, tuo ”kaikkitietävä” tekoälykeskustelukumppani, joka toi tänä vuonna generatiiviset tekoälyt suuren kansan tietoisuuteen ja suosioon. Mediassa tällaisia työkaluja pidetään mullistavina, mutta itseäni ne eivät vielä ole vakuuttaneet – kyseessä kun on lopulta vain kielimalli, joka kärjistettynä ”vain laittaa sanoja toisten perään”, mikä johtaa siihen että välillä vastaukseksi saa puuta heinää (tästä ilmiöstä käytetään leikkisästi mutta mielestäni kuvaavasti termiä ”hallusinointi”). Kuitenkin niin hyviä vastaukset tuntuvat olevan, että koululaiset ja opiskelijat ovat sen avulla jo alkaneet huijata koulutehtävissään. Generatiivisilla tekoälyillä voi toki tehdä paljon muutakin kuin kirjoittaa kotiläksyesseitä. Erityisesti tekstin kuvaksi muuttava Stable Diffusion on herättänyt oman mielenkiintoni, ja tämän artikkelin useimmat kuvat ovatkin sillä generoituja (käytetyt syötteet löytyvät sivun lopusta).

Tekoälyllä luotu kuva Elon Muskista ja sinisestä linnusta taistelemassa.

Toinen pitkin vuotta puhuttanut juttu on Elon Muskin Twitter-tempaukset – mukaanlukien se, että palvelun nimi on nykyään X. Mikrobloggauspalvelu on saanut vuoden mittaan omistajansa itkupotkuraivareista osansa paitsi muutoksina käyttöliittymässä, myös mainostajien ja käyttäjien katona. Kilpailevia palveluita onkin ilmaantunut vuoden mittaan: vastikään tässä kuussa Facebookista ja Instagramista tunnettu Meta avasi Threads-palvelunsa myös EU-käyttäjille suomalaiset mukaanlukien. Itse olen edelleen pysynyt X:ssä, koska ”kaikki muutkin ovat siellä”.

Suomessakin on tapahtunut. Keväällä pidetyissä eduskuntavaaleissa Piraattipuolue jäi valitettavasti (mutta odotetusti) tälläkin kertaa ilman paikkoja, ja joutuu taas hakemaan vauhtia kannattajakorttien kautta, joka sekin on toistaiseksi sujunut aika nihkeästi. Pahoin pelkään, että puolueen tie on ainakin Suomessa ja nykymuodossaan tullut tiensä päähän. Tiukan vaalikamppailun voitti lopulta Kokoomus, joka ryhtyi heti tekemään sitä mitä Kokoomus nyt yleensä tekee: kyykyttämään köyhiä (ja keskituloisiakin). Tästä syystä loppuvuodesta nähtiin poliittisia lakkoja, jotka mm. pysäyttivät suuren osan julkisesta liikenteestä päiväksi joulukuussa. Poliittisten lakkojen rajoittaminen on muuten yksi niistä hallituksen ajamista asioista, joka sai lakkoilijat liikkeelle.

Yllätyksekseni Vastaamon vuonna 2020 paljastunut tietomurto ei vaikuttaisi sittenkään jäävän ikuisesti selvittämättömäksi rikokseksi, sillä keväällä otettiin kiinni ja loppusyksystä oikeudessa syytetyn penkillä istui suomalaismies Aleksanteri Kivimäki, jota siis epäillään niin tietomurrosta kuin tiedoilla kiristämisestä. Jos Kivimäki tuomitaan, on myös se yllättävää: tämän kokoluokan rikoksia kun harvemmin tekee kukaan yksittäinen harrastelijahakkeri ”kännissä ja läpällä”, vaikka Vastaamon tietoturva on ollutkin rikollisen huonolla tasolla. Kivimäen osalta täytyy kuitenkin muistaa, että oikeuden päätöstä asiassa saadaan odottaa vielä kauan – vääjäämättömine valituskierroksineen puhutaan varmasti vuosista. Uhreille korvauksena lienee parhaassa tapauksessakin tarjolla vain oikeuden toteutumisen tunnetta.

Tekoälyllä luotu kuva, jossa tietokone on vankilan kalterien takana.

Muita mielenkiintoisia tapahtumia vuonna 2023 tulee mieleen kaksi: Suomen historiallinen päätös sulkea Venäjän vastainen rajansa ensin osittain, mutta lopulta kokonaan (ainakin hetkeksi) Venäjän masinoiman turvapaikanhakija-aallon takia. Päätös – joka mielestäni on tässä tilanteessa oikea – on saanut myös kritiikkiä (mikä sekin on ihan oikeutettua) kantasuomalaisilta ja ennen kaikkea Suomessa asuvilta venäläisiltä, joiden elämä hankaloituu entisestään. Kaiken alkupisteenä voidaan tässä pitää Venäjän suuttumista Suomelle siitä, että se vihdoin tänä keväänä pääsi Naton jäseneksi.

Tekoälyllä luotu kuva, jossa on sähköpistoke ja kolikoita.

Toinen kiinnostava asia on pörssisähkö: viime vuonna nähdyt rajut hinnanheilahtelut ovat tasaantuneet Olkiluoto 3:n myötä, mutta kiinnostus hintojen seuraamiseen ja hinnanvaihtelujen hyödyntämiseen on myös nousussa, ja erilaisia kaupallisia tuotteita ja palveluita on ilmaantunut kuluttajien saataville. Joskus hyöty voi olla merkittäväkin, kuten marraskuun lopulla, kun norjalainen sähköyhtiö tarjoutui vahingossa myymään sähköä roimasti negatiivisella hinnalla, minkä johdosta pörssisähkön hinta oli puolisen vuorokautta noin 50 snt/kWh miinuksella.

Henkilökohtaisen vuoteni kaksi kohokohtaa ovat molemmat syksyltä: nimittäin käyntini maahantulorajoitukset vihdoin purkaneessa Japanissa. Ensimmäinen reissuni, jonka suunnittelun aloitin jo vuonna 2019 ja joka monta kertaa siis koronan vuoksi lykkäytyi, kohdistui Ōsakaan ja Kiotoon. Tämän tein syyskuussa, jolloin kuvittelin lämpötilan keskisessä Japanissa olevan järkevyyden rajoissa (totuus: ei ollut). Keli oli huomattavasti siedettävämpi (”vain” +25°C) Tokioon marraskuussa tekemäni pikavisiitin aikaan. Alla olevat kuvat ovat Ōsakan−Kioton-reissultani.


Vuosi sitten ennakoin alla olevaa. Lottorivin osuvuus on totuttua tasoa eli ei.

Tekoälyn läpilyönti kuluttajatuotteessa📊 LähelleEi ole ilmaantunut varsinaista suuren kansan ”robottiseuralaista”, mutta kuten yllä totean, on ChatGPT ja muut ohjelmistoratkaisut olleet koko kansan huulilla.
Venäjän ja EU:n vastakkainasettelun kiristyminen❌ OhiSuomen ja Venäjän välit ovat kiristyneet, mutta isommassa kuvassa muutokset ovat olleet tavan ihmisille varsin näkymättömiä varsinkin IT:n puolella.
HVA-tietojärjestelmäsuhmurointi❌ OhiMerkittäviä väärinkäytöksiä IT-järjestelmien osalta ei ainakaan ole vielä noussut esille. Toki kaikenlaista pienempää on ollut.
Kiina−Taiwan-maaottelu❌ OhiSuomessa mielenkiinto on ollut tosiaan lähempänä kuin kaukana Aasiassa, mutta toistaiseksi Kiinan ja Taiwanin välinen tilanne on ollut vain ärhentelyä puolin ja toisin.
Turkki hyväksyy Suomen Natoon✅ OsuiSuomesta tuli värikkäiden vaiheiden jälkeen Naton jäsen keväällä. Sen sijaan epäselvissä olosuhteissa tapahtuneita Turkkiin luovutuksia ei ole tullut ilmi. Mutta otan tästä silti pisteen itselleni.
Huijauspuhelut loppuvat Suomi-numeroista✅ OsuiSyksyllä voimaan tullut määräys lopetti suomalaisten puhelinnumeroiden väärentämisen, jolloin myös näistä tulleet huijauspuhelut loppuivat kuin seinään. Määrä on myöskin ainakin oman kokemukseni mukaan vähentynyt, joskin ulkomaisista numeroista soittavia intialaisia ”asiantuntijoita” aika ajoin puhelimeni ruudulle ilmaantuu.
Riku Kiotoon ja Ōsakaan✅ OsuiYllä kuvat jos et muuten usko. Venäjän yli lentämään ei päässyt, joten lentoaika oli aika hirveä, joten sekin piti paikkaansa. Sen sijaan Finnairin tarjoilu Japanin-lennoilla on kyllä heikentynyt merkittävästi koronaa edeltävään aikaan verrattuna.

Veikkaukseni vuodelle 2024:

  1. X:stä tulee kaikille maksullinen EU:ssa Suomi mukaanlukien. Suurin osa suomalaisista pakenee Threadsiin, loput eri puolille Mastodon-verkkoa.
  2. Sotaa ei syty, mutta Supolle ja kumppaneille annetaan lisää oikeuksia vakoilla kansalaisia digitaalisesti kansallisen turvallisuuden varjolla.
  3. Edellistä vauhdittaa se, että jokin iso virasto (esim. Kela) joutuu tietomurron kohteeksi.
  4. Suomalaisen yrityksen VR-/AR-viritys nousee maailmalla viraaliksi ilmiöksi.
  5. Tekoälyhype loppuu tekniikan arkipäiväistyessä. Merkittäviä uusia pelinavauksia ei tähän liittyen nähdä, vaikka lopputulosten laatu paraneekin hiljalleen.
  6. Google kieltää mainostenestäjät Chrome-selaimensa lisäosamarketista.
  7. Lentolippujen hinta on helposti nelinumeroinen (1372,72 € menopaluu, #varmatieto) matkustaessani syksyllä Japanin Aomoriin.

Sodan ja väkivallan määrä tuntuu olevan edelleen kasvussa, mutta silti haluan toivoa että ensi vuonna elämämme ihmiskuntana olisi nykyistä rauhaisampaa. Mutta kävi miten kävi, on nyt jouluna hyvä hetki hengähtää ja rentoutua. Haluankin toivottaa juuri sinulle, lukijani, hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Jos aika käy liiankin pitkäksi, voit vaikkapa kokeilla aikasi kuluksi oheisen videon reseptiä.

Sisältöä ei voida näyttää, sillä evästeet eivät ole käytössä.

*-merkityt kuvat luotu Stable Diffusion 2.1 -web-työkalulla. Kuvien generointiin käytetyt syötteet ovat nimien perässä.
Kansikuva*: positiivinen: ”finnish winter night, nature, snow”, negatiivinen: ”low quality”. Kuvaa on rajattu.
Elon Musk*: positiivinen: ”elon musk fighting with a light blue bird, with money falling from above, comic book style”, negatiivinen: ”low quality”.
Kalterit*: positiivinen: ”computer in jail, photorealistic”, negatiivinen ”low quality”
Kolikot*: positiivinen: ”power cord and coins, realistic”, negatiivinen ”low quality”
Glico-mies ja Kinkaju-ji: Riku Eskelinen, CC BY-SA 4.0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.